Αλλάξτε λάδια μόνοι σας…

Μπορείτε και μόνοι σας να αλλάξετε λάδια στο αυτοκίνητό σας, εξοικονομώντας χρήματα.

Η αλλαγή λαδιών είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες και αναγκαίες εργασίες σε ένα αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται υποχρεωτικά τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού.

Η αλλαγή των λαδιών στο αυτοκίνητο μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού. Έτσι, για να γλυτώσετε τα χρήματα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία μόνοι σας.

Η αρχή, λοιπόν, θα γίνει από ένα κατάστημα ανταλλακτικών. Εκεί θα ζητήσουμε, είτε τα ίδια λάδια που βάζουμε πάντα ή άλλα, αντίστοιχων όμως προδιαγραφών με αυτά που αναγράφονται στο βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως, για ένα 5λιτρο δοχείο λαδιού που γενικά στην αγορά κοστίζει περίπου 70 ευρώ, στα εξειδικευμένα μαγαζιά με λιπαντικά μπορεί να το αποκτήσετε ακόμα και με 45 ευρώ. Αντίστοιχα, χρειάζεστε και ένα φίλτρο λαδιού, το κόστος του οποίου γενικά είναι μεταξύ 5-10 ευρώ. Σε κανονικό συνεργείο, το κόστος εργασίας για αλλαγή λαδιών φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ. Συνεπώς, αν αγοράσετε λάδια και φίλτρο από ειδικευμένο κατάστημα, θα εξοικονομήσετε έως και 35 ευρώ, ενώ αν τα αλλάξετε και μόνοι σας θα γλιτώσετε ακόμα 20 ευρώ από την εργασία.

Αναλυτικά, τα βήματα για τη διαδικασία αλλαγής λαδιών είναι:

1. Στο χώρο του κινητήρα, εντοπίστε το καπάκι των λαδιών αλλά και τον δείκτη (κυρίως, με κίτρινο χρώμα). Αφαιρέστε το δείκτη και αφήστε τον στην άκρη.

2.Τοποθετείστε ένα δοχείο απόρριψης των λιπαντικών κάτω από την ειδική βίδα που πρέπει να ανοίξετε για φύγουν τα παλιά λάδια (είναι κάτω από τον κινητήρα, στο λεγόμενο κάρτερ).

3.Αφού αδειάσετε τα λάδια, αντικαταστήστε το φίλτρο με ένα καινούριο και βιδώστε ξανά τη μεταλλική τάπα απορροής. Στη συνέχεια, βάλτε τα καινούρια λάδια από την υποδοχή στο πάνω μέρος του κινητήρα (εικόνα). Για την κατάλληλη ποσότητα, πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου.

4.Βάλτε τον καθαρισμένο δείκτη με την κίτρινη λαβή στη θέση του. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξανατραβήξτε τον έξω για να δείτε αν η ποσότητα του λαδιού είναι κοντά στο ανώτερο προβλεπόμενο όριο, με βάση τα διακριτικά σημάδια που έχει ο δείκτης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παλιά λάδια μην τα πετάξετε, καθώς είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον. Μπορείτε να τα παραδώσετε σε ένα βενζινάδικο, συνεργείο ή σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Πηγή: www.autotriti.gr