Αφιέρωμα: Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Αφιέρωμα: Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Τα ανταλλακτικά των ανεξάρτητων κατασκευαστών προσφέρουν στις περισσότερες περιπτώσεις ποιότητα ανάλογη των εργοστασιακών, αλλά αρκετά πιο χαμηλή τιμη. Και αυτό αφορά είτε στα αναλώσιμα, είτε στα ανταλλακτικά επισκευών.

Ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική και οικονομική συγκυρία, ο περιορισμός του κόστους χρήσης και συντήρησης του αυτοκινήτου, αποτελεί το ζητούμενο για πολλούς οδηγούς. Ειδικά όταν το όχημα είναι εκτός εγγύησης κατασκευαστή, η επιλογή ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο, γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.

Για αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων, η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στον περιορισμό των εξόδων συντήρησης ή επισκευής βλαβών. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή για παλαιά οχήματα που βρίσκονται εκτός εγγύησης), η επιλογή ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια αρκετά συμφέρουσα πρακτική. Που μπορούμε όμως να βρούμε ανταλλακτικά που, εκτός από χαμηλό κόστος, θα μας εξασφαλίσουν και την απαραίτητη αξιοπιστία; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε παρακάτω.

Τι ισχύει με τις εγγυήσεις;

Υπάρχει η αίσθηση πως τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας (ιμιτασιόν) δεν συνοδεύονται από εγγύηση και ότι τοποθετώντας τα χάνεται η εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκίνητου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, αφού και τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας συνοδεύονται από εγγύηση 2 ετών. Ωστόσο, στην περίπτωση που τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να πληρούν απόλυτα τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η εγγύηση του αυτοκινήτου.

Γνήσια ή ιμιτασιόν;

Το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής γνήσιων ανταλλακτικών ή εφάμιλλης ποιότητας (τα γνωστά σε όλους μας ιμιτασιόν).
Ειδικά για την τελευταία, όπου το χαμηλότερο κόστος τους αποτελεί έναν αρκετά δελεαστικό παράγοντα, θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Και αυτό γιατί, στην αγορά κυκλοφορούν και ανταλλακτικά αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης που είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου μας. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα ανταλλακτικά φανοποιείας, με εκείνα που απαρτίζουν τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας, καθώς στην πρώτη περίπτωση, δεν επηρεάζεται η αξιοπιστία του αυτοκινήτου μας.

Κατηγορίες ανταλλακτικών

Τα ανταλλακτικά, χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:
1. Τα γνήσια ανταλλακτικάbmw-parts
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αυτά πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αποκαλούνται γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
2. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων OEM
Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης (Original Equipment Manufacturers) τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας.
3. Aftermarket ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων επώνυμων και ποιοτικών κατασκευαστών οι οποίοι όμως δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα ανταλλακτικά αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γνήσια και τα OEM, ενώ συνήθως είναι πιο φθηνά. Θα πρέπει όμως εφόσον τα επιλέξετε, να τσεκάρετε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
4. Ανταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured)
Πρόκειται για προηγουμένως χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους, συνοδεύονται από εγγύηση, ενώ σημειώστε πως τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
5. Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά
Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Κέρδος μέχρι και 30%

Όπως προαναφέραμε, για μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών αυτοκινήτων, η επιλογή ανεξάρτητου επισκευαστή και ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά συμφέρουσα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κέρδος φτάνει περίπου  και στο 30% συνολικά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, τα ανταλλακτικά που ενδεχομένως θα προμηθευτείτε από το δίκτυο του ΣΕΕΑΑ, συνοδεύονται από την απαραίτητη εγγύηση καλής λειτουργίας, κάτι το οποίο σας εξασφαλίζει την άμεση αντικατάστασή τους σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

 

Πηγή: www.autotriti,gr